Het Oerdieet en het Paleo principe

Het Oerdieet van Remko Kuipers. Onderzoek naar het optimale voedselpakket.

In de strijd tegen welvaartsziekten pleit Remko Kuipers voor een voeding dat aansluit bij wat de mens oorspronkelijk moet hebben gegeten. Het Oerdieet. De reden: in tegenstelling tot ons voedsel, zijn onze genen in de afgelopen 10.000 jaar niet veranderd. Onze genen zijn nog optimaal aangepast aan het voedselpatroon van de Afrikaanse jagers-verzamelaars in de oertijd, die aan rivieren en in de kuststreek woonden. Welvaartziekten zijn een resultaat van het conflict tussen onze huidige voeding en ons oeroude genoom.

Het Oerdieet is gezond en lekker

Sinds de mens zelf voedsel is gaan kweken negenduizend jaar geleden is het voedselaanbod drastisch gewijzigd met meer zaden, granen en melk in het dieet. In de laatste tweehonderd jaar, slechts 0,003% van de menselijke geschiedenis, werden transvetten, geraffineerde koolhydraten en geconcentreerde olie in het menu ge├»ntroduceerd. De mens is genetisch echter niet aangepast aan die moderne voedingsstoffen, dat kan ook niet in zo’n korte tijd. Onze ingewanden zijn er daarom simpelweg niet op ingericht die stoffen te verwerken.

Bestel hier het Oerdieet boek van Remko Kuipers

Het Oerdieet

Remko Kuipers concludeert dat de terugkeer naar de voedingsgewoonten uit de Steentijd, vertaald naar de cultuur van de 21e eeuw, een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan gezond ouder worden. Hij adviseert daarom bijvoorbeeld om meer eiwitten te eten en minder koolhydraten. De verhoudingen die hij voorstelt zijn 27 energie percentage eiwit (vooral uit vis), 40 en% koolhydraten (met name uit groente en fruit) en 33 en% vet.

Het Paleo principe, zoals de terugkeer naar oervoeding wordt genoemd, betekent overigens niet dat de dagelijkse maaltijd een ingewikkelde klus wordt. Kuipers: “Zolang je jezelf maar voorhoudt dat je ook in een supermarkt aan het jagen of verzamelen bent, vind je altijd wel iets wat gezond en lekker is.”

BRON: Tracer

Bestel hier het Oerdieet boek van Remko Kuipers

Het Oerdieet

1 reactie


  1. Ik eet al bijna een jaar volgens het Paleo principe en het bevalt heel goed!
    Ik denk ik dat je ut ook op je eigen manier kan doen, zo geloof ik dat je best af en toe honing en peulvruchten kan eten :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *