Het Oerdieet Remko Kuipers bij Koffietijd

Het Oerdieet van Remko Kuipers

oerdieet-remko-kuipers-koffietijd

We beginnen het nieuwe jaar vaak met goede voornemens. Dat beginnen is gemakkelijk, maar dat volhouden. Waarom is dat zo moeilijk? Een mooie vraag voor arts en schrijver van het boek Het Oerdieet,  Remko Kuipers.

Bekijk hier de uitzending Het Oerdieet van Remko Kuipers bij Koffietijd

“Omdat veel mensen die willen afvallen, een dieet gaan volgen waarbij ze minder gaan eten dan ze eigenlijk nodig hebben. We noemen dat hypocalorisch. Dus minder calorieën innemen dan dat je nodig hebt. Daar krijg je honger van en daardoor loop je de hele dag met een knorrende maag rond. Ja, dan is het lastig vol te houden. En als er dan ook nog eens weinig resultaat te zien is op de weegschaal dan zeg je: Laat maar zitten!”

Het Oerdieet Remko Kuipers Koffietijd

Is het hongeren is niet goed voor je? Bij de meeste diëten is dat niet goed. Het ligt ook een beetje aan het woord dieet. Het Engelse woord voor dieet is eigenlijk veel ruimer, dat zegt daarmee “voeding.” Dus je kunt een dieet beter zien zoals het woord als zegt, een manier van eten. Dat hoeft dus niet perse te betekenen dat je jezelf moet uithongeren. Bij het Oerdieet eet je best wel veel en val je toch af zonder dat hongergevoel.

Bestel hier het Oerdieet boek van Remko Kuipers

Oerdieet boek bestellen

Om dat voor elkaar te krijgen, zouden we eigenlijk allemaal moeten eten als Oermensen. En nee dat houd niet in dat we allemaal weer in berenvellen moeten rondlopen en jagen met knuppels op dieren! Je moet in de 21e eeuw als jager/verzamelaar gaan leven. En dat betekend dat je in de supermarkt op zoek gaat naar voedsel die je over, over, over grootmoeder zou hebben herkend als voedsel. En dat zijn dus de verse producten en niet de bewerkte producten, niet de hele snelle koolhydraat producten zoals bijvoorbeeld in cola en of de meeste frisdranken.

Vlees en vis zijn belangrijke onderdelen van het Oerdieet, van een gezonde voeding. Is de hele vleesindustrie al vergeven van allerlei middelen? Heel veel van onze koeien krijgen geen gras maar graan. Waardoor de samenstelling van de vetten in die beesten heel anders zijn dan toen in de Oertijd. De bio industrie zou eigenlijk ook moeten nadenken over hoe ze de koeien van dit tijdperk weer zo krijgen als de oer koeien.

Moeten we meer biologisch gaan eten? Voedsel wat onbewerkt is en niet bespoten. Remko vind het een goed punt, alhoewel hij daar in eerste instantie niet zozeer zijn onderzoek op heeft gedaan. Hij heeft meer gekeken waarop onze genen zijn ingesteld met de voeding waarop we gezond kunnen blijven.

Zeg jij nu in wezen dat onze maatschappij te ver is gegaan met de voeding waardoor ons lichaam, zoals we nu zijn, dat niet bij kan houden? Genetisch aanpassingen werken pas na een hele lange tijd. Onze soort is zes miljoen jaar oud en eigenlijk zijn we pas sinds 10.000 jaar gaan landbouwen. We zijn toen veel granen gaan eten. En in de afgelopen 20 jaar zijn we pas met fast food in aanraking gekomen. De frisdranken en de hamburgers. De witte broodjes en de rijst. En onze genen hebben zich nog niet kunnen aanpassen aan deze nieuwe omgeving.

Wil je nog meer komen te weten over Het Oerdieet, kijk dan verder hier op de website van Het Oerdieet.

Bekijk de uitzending over Het Oerdieet van Remko Kuipers bij Koffietijd

Bestel hier het Oerdieet boek

Oerdieet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *