Terug naar de Oertijd en het Oerdieet

De mens heeft zijn omgeving volledig aangepast aan zijn eigen wil. Dat zie je als je in een supermarkt komt. Oerdieet zoals we die hadden is er niet meer, want je hoeft niets meer te plukken of te zoeken en nergens achter aan te rennen. Alles ligt keurig in het schap. Handig en makkelijk zou je denken. En toch doen we het fout.

We hebben onze omgeving dan wel aangepast, maar ons lichaam verlangt naar bijna precies hetzelfde als 60.000 jaar geleden. 

Omdat onze genen heel langzaam veranderen, ze veranderen ongeveer met de snelheid 0,5 procent per honderd miljoen jaar. En daar is 160.000 jaar natuurlijk niets in. Vooral de afgelopen 10.000 jaar zijn wij mensen rare dingen gaan doen. We zijn landbouw gaan bedrijven. Daarbij begonnen we in wezen de natuur naar onze hand te zetten. We zijn ook veeteelt gaan bedrijven. En sinds tweehonderd jaar geleden, toen zijn we plots met een enorme snelheid zijn we begonnen om de natuur naar onze hand te zetten.

Dat is zo snel gegaan dat we dat we nu nog maar nauwelijks beseffen dat we deel uitmaken van de natuur. Dat levert gezondheid problemen op. Met een voor de hand liggende oplossing. In feit moeten wij dusdanig aanpassen dat we terug gaan naar die oertijd. En dat hoef je niet letterlijk te nemen, je hoeft dus niet meer achter de wilde zwijnen aan te gaan of knollen graven.

Maar je kunt door door de juiste ingrediënten te kiezen die passen bij zo’n voeding, op grond van wat ooit was in de oertijd, te kopen in de supermarkt. Ze maar als een soort jager en verzamelaar welke op zoek gaat naar de juiste ingrediënten om die vervolgens te gaan kiezen en kopen.

Vis is heel erg goed, we moeten in feite, volgens de voedingsraad, twee keer in de week vis eten. En daarbij moeten we tenminste één keer per week vette vis eten. 

Producten als bijvoorbeeld Cola moet worden vermeden omdat er ongelooflijk veel suiker in zit en verder niet wat kan bijdragen een Oerdieet. Het is een soort moderne glucose tolerantie test als je het opdrinkt.

Typische welvaart ziektes zoals bijvoorbeeld obesitas, diabetes en sommige soorten kanker kun je beter voorkomen dan genezen. Dat doe je door voor jezelf dezelfde omstandigheden te creëren als onze vroege voorouders die leefden in de oertijd en daarbij het oerdieet volgden.

Om er achter te komen in wat voor omstandigheden onze voorouders leefden kun je het alleen maar reconstrueren. Die reconstructie maak je uit een heleboel verschillende disciplines zoals de archeologie, antropologie, pathofysiologie, biologie en vanuit de genetica. De verschillende gegevens die voortkomen uit al deze vakgebieden die kun je proberen te mixen. Het aardig is dat je daarmee aardig kan reconstrueren van hoe die oeromgeving er mogelijk heeft uit gezien.

Het OerdieetWat je ook kan doen is afreizen naar Afrika, naar het gebied waar onze soort, de homo sapiens, is ontstaan. Remko Kuipers, schrijver van Het Oerdieet boek, verbleef op verschillende plekken in Tanzania voor zijn promotie onderzoek.

Remko Kuipers verbleef op het eilandje Chole in een dorpje van mensen die leefden in hutjes van strooi of koeien poep. Remko Kuipers vroeg de bewoners of hij daar mocht verblijven voor zijn onderzoek. Remko vond het geen probleem als hij als één van de bewoners van het gezin zou worden opgenomen. De bewoners vonden het goed.

Remko Kuipers had niet alleen de tijd van zijn leven maar deed ook zeer nuttig onderzoek naar die ideale samenstelling van ons westers dieet.

Omdat wij hier in de westerse wereld een dieet hebben, een manier van eten, maar ook een manier van leven, die dusdanig afwijkt van het dieet en de manier waarop we geëvolueerd zijn in Afrika, 160.000 jaar geleden bedacht Remko Kuipers het volgende: we doen hier inmiddels zoveel fout, ondanks dat alles heel hygiënisch is, er moet een relatie zijn met het aantal ziektes die typisch gerelateerd zijn aan het westen zoals dik zijn, suikerziekte en bepaalde soorten kanker. Dat moet iets te maken hebben met de voeding.

Remko onderzocht o.a. moedermelk van de vrouwen en vergeleek die of die anders was dan het moedermelk van Nederlandse vrouwen. Daarbij werd natuurlijk wel gekeken of de kinderen gezond waren. De vrouwen waren heel fit en gespierd met bijna geen grammetje vet. En ook de mannen zijn super fit. Die lopen de gemiddelde Nederlandse marathon loper er zo uit.

Eén van de conclusies die Remko Kuipers trekt is dat we veel te lang ons zelf, met onze verkeerde westerse eetgewoonte, als norm hebben gehanteerd.

Het is eigenlijk helemaal verkeerd om de westerse vrouw als referentie te gebruiken en dat is ook waarom er hier zoveel mis gaat als het gaat om de cholesterol waarde van de vrouw als referentie waarde voor goed aan te nemen.

De mede onderzoekers die het project van Remko Kuipers ondersteunen, en wereldwijd aan dit project werken, die zeggen ook dat we niet de norm zijn maar we zijn inmiddels gewoon met z’n allen een beetje ziek. We zouden moeten gaan kijken naar mensen die het nog wel goed doen.

Bestel hier het Oerdieet boek

 

1 reactie


  1. Beste ,

    Bij deze zau ik graag ons bedrijf promoten in de regio venlo. Als er mensen zijn die dit dieet volgen kunnen ze bij ons het gezonde oervlees krijgen. Zijn er vragen of wilt u contact bel of mail dan gerust.

    Met vriendelijke groet
    Luc hamans
    Slagerij Hamans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *